Småländsk skogstårta


Att jag kommer ifrån Småland är absolut ingen hemlighet, snarare något som jag är väldigt stolt över. I de småländska skogarna har jag spenderat mycket tid, både på hästryggen och på egna promenader över stock och sten. När jag så skulle göra en tårta (oj oj oj tårtor är inget jag jublar över att göra) så fick skogen bli  min inspiration. Det blev således en Småländsk skogstårta med smak av granskott (!), lingon och blåbär. Receptet hittar du också på recept.nu.

SMÅLÄNDSK SKOGSTÅRTA

Farmors botten:

10 ägg
450 g (5 dl) socker
1 dl varmt vatten
300 g (5 dl) vetemjöl
80 g (1 dl) potatismjöl
2 tsk bakpulver

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft
  2. Smörj två bakplåtspapper med smör. Lägg bakplåtspapper i två långpannor.
  3. Vispa ägg, socker och vatten vitt och poröst (använd gärna glasskål)
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta mjölblandningen och vänd ner i äggfluffet.
  5. Fördela smeten i de två långpannorna
  6. Grädda mitt i ugnen i 15 min

Smörkräm:

6 äggvitor
315 g (3 ½ dl) socker
315 g smör (rumstempererat)
ca 2 msk färskpressad citron

Gör såhär:

  1. Häll äggvita och socker i en glasskål eller rostfri bunke. Sätt skålen i ett vattenbad och värm till 60-70°. Vispa hela tiden så att äggvitan inte koagulerar.
  2. Så fort marängsmeten nått önskad temperatur, ta bort skålen från värmen och vispa på medelhastighet tills marängen är styv och har svalnat.
  3. Tillsätt det mjuka smöret långsamt. När allt smör är iblandat, vispa till smörkrämen är lätt och luftig. Smaka av med citronsaft.
  4. Ställ smörkrämen kallt.

Blåbärsmousse:

2 st gelatinblad
200 g svenska blåbär
20 g (1 ½ msk) socker
½ msk citronsaft
2 dl grädde

Gör såhär:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt
  2. Koka blåbär och socker. Tillsätt citronsaft och rör ner gelatinbladen. Blanda ordentligt och låt svalna
  3. Vispa grädden luftig men inte för hård
  4. Blanda grädde med blåbärsblandningen
  5. Ställ kallt

Lingonsmörkräm:

75 g smör
100 g (1 2/3 dl) florsocker
1 äggula
1 krm vaniljpulver
1 ¼ dl rårörda lingon

Gör såhär:

  1. Rör smör, florsocker, äggula och vaniljpulver till en luftig smet
  2. Rör ner lingonen i smörkrämen
  3. Ställ åt sidan

MONTERING:

1 dl granskottssylt eller sirap (eller annan syrlig sylt)
färska lingon
färska blåbär
granskott

Gör såhär:

  1. Skär till 3 st större bottnar (ca 15×15 cm) och 3 st mindre bottnar (ca 10×10 cm)
  2. Lägg en av de större bottnarna på en tårtbricka.
  3. Bred ut drygt hälften av sylten på första botten. Spritsa en tunn ram med smörkräm längs med kanten och fyll upp med ca 2/3 av lingonsmörkrämen ovanpå sylten men innanför ramen.
  4. Lägg på nästa botten och spritsa en ram med smörkräm längs med kanten och fyll upp med 2/3 av blåbärsmoussen på bottnen innanför ramen.
  5. Lägg en till botten på blåbärsmoussen. Ställ kallt så att moussen stelnar ordentligt.
  6. Lägg en av de mindre bottnarna på en tårtbricka och gör likadant med de små bottnarna med resterande ingredienser. När du är klar ska du ha två likadana tårtor fast i olika storlek.
  7. Klä in båda tårtorna med smörkräm.
  8. Stick in stödpinnar i mitten av den största tårtan och klipp av pinnarna i höjd med tårtan (viktigt att alla pinnar är lika långa annars hamnar våning två på sned)
  9. Placera den lilla tårtan ovanpå den stora och dekorera med färska lingon, blåbär och granskott (om det är säsong för det).
Print Friendly, PDF & Email