Smålänningens äppelskumbröd


Förra hösten åkte vi till en vän i Bromma för att plocka äpplen då vårt eget äppelträd endast producerade två ynka äpplen (varav det ena angreps ganska snabbt av getingar). Vi kom hem med hinkvis av äpplen som kördes genom råsaftcentrifugen. Nu är ju själva vitsen med en råsaftcentrifug att man ska ta till vara på alla smaker och näringsämnen i hela äpplet MEN jag ville bestämt ha klar äppeljuice så jag silade den genom saftsilen (ajja bajja!). Smålänning som jag är kom jag mig inte för att slänga ”skummet” som blev över så jag bakade bröd på det istället. 

 SMÅLÄNNINGENS ÄPPELSKUMBRÖD
2 st limpor

50 g jäst
ca 1 l äppelskum (har du inget äppelskum så ersätt det med lite mosade äpplen och vatten)
vatten efter behov (tillsätt vatten så att en totalvikt av äppelskum + vatten = 800 g)
50 g smält smör
1000 g rågsikt
ca 400 g vetemjöl
2 tsk salt
kaffe till pensling

Ugnstemperatur: 220 grader

Gör såhär:

  1. Värm äppelskummet och vattnet till fingervarmt
  2. Rör ut jästen i vattnet
  3. Tillsätt smöret och rågsikten, knåda någon minut
  4. Tillsätt därefter vetemjölet tills dess att degen ser lagom lös ut och knåda därefter degen i maskin 8-10 minuter. Tänk på att degen blir allt fastare allteftersom glutentrådarna bildas så var inte rädd för att degen ser lite lös ut till en början.
  5. Tillsätt saltet i slutet av knådningstiden
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek
  7. Baka ut till två limpor och lägg i två smorda formar
  8. Låt degen jäsa till dubbel storlek (sätt på ugnen så att den hinner värmas upp under andra jäsningen)
  9. Pensla limporna med kallt kaffe och grädda 10 minuter i 220 grader, sänk därefter  temperaturen till 190 grader och grädda ytterligare ca 30 minuter.

Tips! Använd en stektermometer för att se när brödet är klart. En innertemperatur på 96-98 grader brukar vara lagom.

Print Friendly, PDF & Email