Smörhöna med fikon och konjaksglasyr

Smörhöna med fikon och konjaksglasyr


Smörhöna med fikon och konjaksglasyr

ca 48 st

Deg:

50 g (1 paket) jäst för söta degar
4 dl mjölk
900 g (15 dl) vetemjöl special
135 g (1 1/2 dl) strösocker
125 g rumsvarmt smör
2 ägg
lite salt

Fyllning:

450 g torkade fikon
150 g mandel
3-4 ½ dl vatten
150 g honung
75 g smör

Konjaksglasyr:

150 g (1 ½ dl) vispgrädde
200 g mörk choklad
25 g mjukt smör
2 msk rörsocker
minst 2 msk konjak

1 ägg till pensling
lite flagad mandel till dekoration

Gör så här:

  1. Värm mjölken fingervarm (37 grader) och rör ut jästen i mjölken
  2. Tillsätt vetemjöl, strösocker, smör och ägg. Knåda degen i köksmaskin i ca 10 minuter, tillsätt en gnutta salt precis i slutet av knådningstiden.
  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
  4. Finhacka fikonen och mandeln. Koka upp fikon, mandel, vatten, honung och smör. Låt koka ett par minuter. Häll över blandningen i en skål för att svalna.
  5. Kavla ut degen till formen av en rektangel, ungefär 40×60 cm
  6. Bred fyllningen på halva degen och vik degen dubbel längs med långsidan, kavla lite försiktigt om degen drar ihop sig så att du kan skära ut 48 st remsor som är ca 1 1/2 cm breda och ca 20-25 cm långa
  7. Forma en smörhöna (knut) av varje remsa och lägg på en plåt (12 st bullar per plåt brukar bli lagom)
  8. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
  9. Sätt ugnen på 225 grader
  10. När smörhönorna jäst klart, pensla med ett uppvispat ägg och strö lite flagad mandel på toppen
  11. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter
  12. Låt svalna på ett galler
  13. Konjaksglasyr: Koka upp grädden och hacka under tiden chokladen. Rör ner chokladen i den heta grädden tills den smält ordentligt. Klicka ner smör i chokladblandningen och rör tills det blivit en slät kräm.  Smaka av med rörsocker och konjak.
  14. Ringla konjaksglasyren över smörhönorna när de svalnat.
Print Friendly, PDF & Email