Sockerkaka på florsocker

Sockerkaka på florsocker


Idag testade jag för första gången att baka sockerkaka på florsocker. Det blev riktigt bra! Själva smeten blev inte lika fluffig som den vanligtvis blir med vanligt strösocker så jag var lite skeptisk innan jag satte in formen i ugnen men sockerkakan reste sig så fint när den bakades och smakar utmärkt. Tre bitar har redan slunkit ner i min mage… Självklart går det att smaksätta smeten som man önskar. Detta är ett enkelt basrecept.

Sockerkaka

2 ägg
1 dl hett vatten
2 dl (120 g) florsocker
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

För att smörja formen:
en klick smör
ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform
  3. Vispa ägg, vatten och florsocker fluffigt
  4. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver och vaniljsocker) i en separat bunke
  5. Mjuka upp smöret 30 sek i microvågsugnen, det ska bli flytande men inte helt smält
  6. Vänd ner hälften av de torra ingredienserna i äggfluffet. Sikta gärna de torra ingredienserna för att undvika klumpar.
  7. Tillsätt det mjuka smöret och vänd sedan resten av de torra ingredienserna.
  8. Häll smeten i formen och sätt in den på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda ca 45 minuter. Kakan är klar när den släpper kanterna på formen och känns torr om du sticker ner en sticka i mitten av kakan.
Print Friendly, PDF & Email