Ett fint alternativ (som kanske är lite elegantare) är att bränna av lite maräng på toppen av dessa tarteletter. Den här varianten gjorde jag i sjätte avsnittet av Hela Sverige bakar, temat var munsbitar.
SPETSAD JORDGUBBS- OCH MYNTAMINIPAJ:
Pajskal:
190 g (drygt 3 dl) vetemjöl
30 g strösocker
80 g smör
1 äggula
1-2 msk vatten
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200° varmluft
- Blanda vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda därefter i lite vatten i taget tills en deg har formats.
- Låt gärna degen vila ca 30 minuter
- Kavla ut degen och fyll formarna. Nagga botten med en gaffel och ställ gärna in i frysen ca 5 minuter.
- Baka ca 10 minuter tills skalen blivit gyllenbruna
Jordgubbs- och myntacurd:
½ msk maizena
75 g jordgubbspuré
35 g smör
½ – 1 msk mörk rom
färsk mynta
1 lime (saft och zest)
100 g (2 st) ägg
45 g (½ dl) strösocker
Gör såhär:
- Blanda ut maizenan i lite av jordgubbspurèn och rör sedan ner det i resten av jordgubbspurén
- Koka upp jordgubbspurén, smör och rom. Smaksätt med hackad mynta och lime. Sila
- Vispa ägg och strösocker luftigt
- Vispa ihop jordgubbsblandningen med äggfluffet
- Värm blandningen försiktigt under ständig vispning, ta av från spisen när den tjocknat och vispa krämen riktigt slät.
- BAKA AV PAJERNA: Sänk värmen i ugnen till 150°. Spritsa/klicka jordgubbscurden i de gräddade pajskalen och baka av i ca 10 minuter.
Dekorering:
färska jordgubbar
60 g juice från färskpressad citron
60 g vatten
30 g socker
1 st gelatinblad (blötlagt)
små fina myntablad
- Skär jordgubbarna i tunna skivor och dekorera tarteletterna med jordgubbarna
- Koka upp citronjuice, vatten och socker. Låt koka tills sockret har löst sig. Rör ner gelatinbladet och låt svalna.
- Pensla jordgubbarna med citrongelén och dekorera med myntablad