Spetsad jordgubbs- och myntaminipaj


Ett fint alternativ (som kanske är lite elegantare) är att bränna av lite maräng på toppen av dessa tarteletter. Den här varianten gjorde jag i sjätte avsnittet av Hela Sverige bakar, temat var munsbitar.

SPETSAD JORDGUBBS- OCH MYNTAMINIPAJ:

Pajskal:

190 g (drygt 3 dl) vetemjöl
30 g strösocker
80 g smör
1 äggula
1-2 msk vatten

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft
  2. Blanda vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda därefter i lite vatten i taget tills en deg har formats.
  3. Låt gärna degen vila ca 30 minuter
  4. Kavla ut degen och fyll formarna. Nagga botten med en gaffel och ställ gärna in i frysen ca 5 minuter.
  5. Baka ca 10 minuter tills skalen blivit gyllenbruna

Jordgubbs- och myntacurd:

½ msk maizena
75 g jordgubbspuré
35 g smör
½ – 1 msk mörk rom
färsk mynta
1 lime (saft och zest)
100 g (2 st) ägg
45 g (½ dl) strösocker

Gör såhär:

  1. Blanda ut maizenan i lite av jordgubbspurèn och rör sedan ner det i resten av jordgubbspurén
  2. Koka upp jordgubbspurén, smör och rom. Smaksätt med hackad mynta och lime. Sila
  3. Vispa ägg och strösocker luftigt
  4.  Vispa ihop jordgubbsblandningen med äggfluffet
  5. Värm blandningen försiktigt under ständig vispning, ta av från spisen när den tjocknat och vispa krämen riktigt slät.
  6. BAKA AV PAJERNA: Sänk värmen i ugnen till 150°. Spritsa/klicka jordgubbscurden i de gräddade pajskalen och baka av i ca 10 minuter.

Dekorering:

 färska jordgubbar
60 g juice från färskpressad citron
60 g vatten
30 g socker
1 st gelatinblad (blötlagt)
små fina myntablad

  1. Skär jordgubbarna i tunna skivor och dekorera tarteletterna med jordgubbarna
  2. Koka upp citronjuice, vatten och socker. Låt koka tills sockret har löst sig. Rör ner gelatinbladet och låt svalna.
  3. Pensla jordgubbarna med citrongelén och dekorera med myntablad
Print Friendly, PDF & Email