Ljusa surdegsbaguetter


I morse gick jag upp med tuppen för att baka ut surdegen som jag rörde ihop igår kväll. Resultatet blev 6 st surdegsbaguetter gjorda på rågsurdegsgrund. De blev bra (goda framförallt!) men hade nog blivit ännu bättre med en baksten så det ska jag önska mig i födelsedagspresent.

SURDEGSBAGUETTER
6 st

Kvällen före:
100 g rågsurdegsgrund
150 g (2 1/2 dl) vetemjöl (jag använder Manitoba Cream)
150 g (2 1/2 dl) fint rågmjöl
350 g vatten

Rör ihop  alla ingredienser i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå på köksbänken över natten.

Morgonen efter:
300 g vatten
700 g (knappt 12 dl) manitoba cream mjöl*
20 g salt

Gör såhär:

  1. Häll över surdegen som du gjorde igår i din köksassistent och tillsätt vatten och manitoba cream
  2. Knåda degen i assistenten 14 minuter, först på lite lägre fart och sedan på medelfart
  3. Tillsätt saltet under slutet av knådningstiden
  4. Täck bunken med plastfolie och låt stå på köksbänken ca 3 1/2 timme
  5. Stjälp upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 6 ungefär lika stora delar. Forma bitarna med mjölade händer. Jag brukar snurra degen när den ligger på bakbordet samtidigt som jag liksom drar med händerna ovanifrån och ner så att en spänd yta bildas samtidigt som degklumpen blir rund till formen.
  6. Låt klumparna vila en stund, gärna 30 minuter om du har tid
  7. Baka ut 6 st baguetter. Jag har varken baksten eller baguetteplåt (så det ska jag också önska mig när jag fyller år) men jag puffade in en handduk lite försiktigt mellan baguetterna när de jäste, huvudsaken är att de får lite stöd så att de håller formen. Låt jäsa ca 1 1/2 timme.
  8. Sätt ugnen på 275 grader i god tid, den ska vara ordentligt varm!
  9. Grädda baguetterna ca 17 minuter

*Manitoba cream är ett mjöl som jag använder ofta istället för vetemjöl eller vetemjöl special. Det innehåller en högre andel gluten vilket gör att jag tycker att det är enklare att få bra höjd på bröd och bullar. Dock behöver man knåda brödet lite längre så att ordentliga glutentrådar bildas, jag brukar lägga till ungefär 3-5 minuter på knådningstiden när jag använder Manitoba Cream.

 

TACK till Martin Johansson, min surdegsguru, som även denna gång inspirerat till detta recept genom boken Surdegsbröd – recept och tips från en hemmabagare. Som vanligt kan jag inte baka exakt efter recept utan att göra mina egna förändringar så det har jag gjort även denna gång! Även om förändringarna inte var så många denna gången…

Print Friendly, PDF & Email