Surdegsbröd


Problemet när man bakar surdegsbröd är ju att det tar en faslig lång tid då man ska blanda ihop surdegsgrund, vatten och mjöl, sedan vänta en evighet och därefter tillsätta mer ingredienser och vänta ytterligare en evighet. Många recept tycker ju att man ska börja ena kvällen och baka ut nästa dag. Problemet blir ju då att det blir svårt att baka surdegsbröd mitt i veckan om man jobbar. Därför brukar jag istället börja tidigt på morgonen och baka klart samma kväll när jag kommer hem från jobbet.

IMG_7951

SURDEGSBRÖD
4 små limpor

Receptet kommer ursprungligen från Martin Johanssons bok ”Surdegsbröd”. Jag ändrat lite, mest för att jag inte hade rågsikt hemma och för att jag först hällde i vetesurdegsgrund fast det egentligen skulle vara rågsurdegsgrund.

Tidig morgon
75 g rågsurdegsgrund
75 g vetesurdegsgrund
300 g (3 dl) ljummet vatten
180 g (3 dl) rågmjöl

Blanda ihop alla ingredienser ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå på köksbänken över dagen.

På kvällen (ca 8-10 timmar senare)
500 g vatten
90 g (1 dl) rågmjöl
810 g vetemjöl
20 g salt

Gör såhär:

  1. Häll över surdegen från morgonen i en köksassisten. Blanda ner vatten, rågmjöl och vetemjöl och kör 5 minuter på låg hastighet. Blanda ner saltet och kör ytterligare 3 minuter. Täck med plastfolie och låt stå på köksbänken tills degen jäst till dubbel storlek. Är det tillräckligt varmt i köket så brukar det ta ungefär 3 timmar.
  2. När degen jäst klart är det dags att ta upp den på bakbordet (om du har ett sådant) eller köksbänken. Det viktiga är att du har ordentligt med mjöl på arbetsytan! Degen är nämligen väldigt kladdig…
  3. Dela degen i 4 lika stora delar och forma 4 nätta små limpor. Lägg dom på två plåtar och pudra med lite mjöl. Låt jäsa ca 1-1 1/2 timme. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en oöm plåt längst ner efter halva jästiden så att ugnen hinner bli ordentligt varm tills dess att det är dags för gräddning.
  4. Sätt in limporna i ugnen och byt till varmluft samtidigt som du sänker till 225 grader. Släng in en halv kopp vatten på den tomma plåten längst ner och stäng snabbt luckan. Öppna luckan och vädra ut lite ånga efter 15 minuter, sänk samtidigt värmen till 200 grader. Grädda ytterligare ca 10-15 minuter. När bröden nått en innertemperatur på 97 grader är det klart (96 grader om du helt skippar rågmjölet).

Tips! Har du en baksten, använd den! 🙂

Print Friendly, PDF & Email