Surdegslimpa med öl, anis och fänkål


Surdeg är fantastiskt roligt att baka med. Det känns som att man aldrig riktigt kan veta hur lång tid det tar då jästiden beror mycket på hur surdegsgrunden mår. Igår gjorde jag denna limpa som jag spetsade med ett rivet äpple och lite öl. Inte för att surdegsgrunden behövde extra fart (det hade den gott om) men mest  för smakens skull…

IMG_8153

SURDEGSLIMPA MED ÖL, ANIS och FÄNKÅL
1 stor och 1 liten limpa (eller 3 små)

På kvällen:
100 g rågsurdegsgrund
1 rivet äpple
100 g (1 dl) öl
200 g (2 dl) vatten
180 g fint rågmjöl

Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke och täck med plastfolie, låt stå framme på köksbänken över natten.

På morgonen:
50 g honung
325 g (3 1/4 dl) vatten (byt gärna ut delar av vattnet mot öl)
800 g mjöl (jag tog 50/50 vetemjöl/rågsikt)
1 msk anis
1 msk fänkål
20 g salt

Gör såhär:

  1. Häll över surdegen från gårdagen i en köksassistent
  2. Blanda ner honung, vatten (eller öl), mjöl, anis och fänkål. Kör på medelfart i 5 minuter.
  3. Häll ner saltet och kör ytterligare 3 minuter.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 3-4 timmar.
  5. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela i två eller tre delar (beroende på hur stora limpor du vill göra).
  6. Forma dina limpor så som du vill ha dom. Jag gillar att jäsa dessa limpor i jäskorg. Har du ingen jäskorg, mjöla den färdigformade degen ordentligt, rulla en handduk och lägg liksom i en ring runt degen för att hjälpa den hålla formen under jästiden.
  7. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme
  8. Sätt ugnen på 275 grader i god tid och sätt även in en oöm plåt längst ner
  9. Sätt in de färdigjästa limporna och sänk värmen till 250 grader, Häll nån dl vatten på den oömma plåten längst ner och stäng direkt luckan.
  10. Vädra ur ångan efter 15 minuter och sänk samtidigt värmen till 200 grader. Grädda ytterligare ca 10-20 minuter (beroende på hur stora limpor du gjort). Jag brukar baka detta bröd tills innertemperaturen nått 96-97 grader.

Tips! När du vänder ur den jästa limpan ur jäskorgen så kan det vara lite lurigt att få det bra. Jag brukar lägga bakplåtspappret ovanpå jäskorgen och sedan lägga på plåten och vända korg och plåt samtidigt.

Print Friendly, PDF & Email