torka kryddor

Dags att torka kryddor – perfekt försommarsyssla i trädgården


Det börjar frodas i trädgården, till och med tomaterna börjar så smått titta fram i växthuset. I väntan på att tomaterna ska mogna så underhåller jag mig med att skörda lite kryddor som jag hänger upp och torkar. Några ska också åka ner i köttkvarnen tillsammans med lite kött då jag har tänkt att göra lite färsk korv till grillsäsongen. Det skriver jag om i ett annat inlägg.

Torka kryddor

Du behöver:

färska örter
ett fint snöre
någonstans att hänga upp dina örter för torkning

Gör såhär:

  1. Klipp av örterna direkt ovanför ett bladpar (då är sannolikheten stor att växten delar sig och du kan skörda ännu  mer örter om några veckor igen)
  2. Samla ihop dina örter i små buketter. Jag tycker det blir bäst med små buketter så att de torkar ordentligt i mitten (och inte möglar).
  3. Knyt ihop buketterna med ett fint snöre och häng upp på en luftig plats, ej i direkt solsken. Jag har hängt mina buketter på redskapsstången under överskåpen i köket.
  4. När buketterna har torkat ordentligt så kan de förvaras i en lufttät burk. OBS! Det är viktigt att de är helt torra innan du lägger dom i burken, annars möglar de lätt.
  5. Använd som smaksättning i mat och bak eller varför inte i tekoppen i höst.
torka kryddor

Samla ihop små buketter av olika örter i din trädgård. Mynta och citronmeliss blir jättegott som te. Torkad basilika och timjan kan förgylla vilken pastasås som helst. Dragon passar jättebra till kyckling. Koriander är en smakdelare, vissa älskar den, andra älskar att hata den.

Häng upp och torka dina kryddor på rad. Det blir inte bara en snygg inredningsdetalj utan luktar väldigt gott i köket också.

Nyckelord: torka kryddor
Print Friendly, PDF & Email