Torparns bakelse med mandel, äpple och björnbär (glutenfri!)


I första programmet av Hela Sverige bakar gör vi bakelser. Torparns bakelse baseras på en mandelmuffins som jag smaksätter med äpple och björnbär och spritsar som en minitårta med grädde. Enklare kan det knappast bli. Prova du också!

TORPARNS BAKELSE MED MANDEL, ÄPPLE OCH BJÖRNBÄR

Mandelmuffins
9 st muffins

110 gram skållad mandel
knappt 1 droppe bittermandelolja
90 g (1 dl) socker
2 ägg
30 g (1/2 dl) glutenfri mjölmix
40 g (1/2 dl) potatismjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 ° (varmluft)
  2. Smörj en muffinsplåt i metall med smör och strö i flagad mandel
  3. Kör skållad mandel, bittermandelolja och socker i en matberedare (eller använd 200 g färdig mandelmassa)
  4. Rör ihop mandelmassan och ägg
  5. Blanda glutenfri mjölmix, potatismjöl och bakpulver
  6. Sikta ner mjölblandningen i mandelmasseblandningen och blanda ordentligt
  7. Fyll formarna med smet
  8. Grädda mitt i ugnen ca 14 min

Montering*:

4 dl vispgrädde
½ dl äppelmos
färska björnbär eller björnbärssylt

* dessa ingredienser räcker till att dekorera 3 bakelser, utöka ingredienserna om alla 9 muffins ska dekoreras

  1. Vispa grädden ganska fast (den ska gå att spritsa)
  2. Dela muffinsen på mitten och gör en liten utgröpning i mitten, fyll gropen med äpplemos och lägg ihop
  3. Spackla med grädde och spritsa sedan grädde på bakelserna
  4. Dekorera med färska björnbär eller klicka ut björnbärssylt på toppen av varje bakelse

Omslagsbild: TV4

Torparns bakelse 2

Baka bottnarna till bakelserna i en muffinsplåt så slipper du bekymret att skära till bottnar. Det blir dessutom inget spill eftersom det enda du behöver göra är att dela muffinsarna i mitten så har du två perfekta bottnar i bakelseformat!

Print Friendly, PDF & Email