Toscakakor med flagad mandel

Toscakakor med flagad mandel


Kärt barn har många namn och ganska olika utseende från tid till annan. Den kaka eller kondisbit som jag syftar till är toscakakan (eller toscabit för den som föredrar den benämningen). Mina toscakakor görs i individuella mazarinformar och självklart med flagad mandel i toscasmeten. 

Toscakakor med flagad mandel

Mördeg:
90 g (1 dl) strösocker
240 g (4 dl) vetemjöl
180 g rumstempererat smör
50 g (1 st) ägg

Fyllning:
125 g skållad mandel
125 g socker
100 g rumstempererat smör
150 g (ca 3 st) ägg

Toscasmet:
100 g smör
90 g (1 dl) strösocker
100 g (1 dl) grädde
50 g honung
100 g flagad mandel (mandelspån)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Placera 10-15 metallformar på en plåt (smörj formarna om du vill men det är inte nödvändigt eftersom det är så pass mycket smör i degen).
  3. Finfördela socker, vetemjöl och smör i en matberedare. Tillsätt ägget och kör ihop tills en deg bildas. Tillsätt eventuellt en gnutta vatten om en deg inte vill formas.
  4. Ställ mördegen att vila kallt en liten stund
  5. Skålla mandeln till fyllningen (småkoka mandeln någon minut eller två, häll av vattnet och skala sedan mandeln genom att liksom klämma av skalet) och kör sedan mandeln i matberedaren. Jag tycker det är gott om mandeln inte blir för finfördelad och då funkar matberedaren utmärkt.
  6. Vispa ihop mandel, socker, smör och  ägg till en trögflytande smet. Lägg smeten i en spritspåse.
  7. Kavla ut mördegen och klä formarna med degen
  8. Spritsa ner fyllningen i de klädda formarna, fyll max 2/3 (fyllningen reser sig i ugnen!)
  9. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter till mördegen fått färg och fyllningen stabiliserats
  10. Koka under tiden ihop smör, socker, grädde och honung till en kolaliknande gyllenbrun massa. Ta av kastrullen från värmen och rör ner den flagade mandeln. Låt svalna något.
  11. Ta ut kakorna ur ugnen och bred på toscasmeten. Höj värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter tills toscatäcket fått fin färg.
Print Friendly, PDF & Email