tunnbröd

Tunnbröd – perfekt till skinkmackan på julbordet


Hemgjorda tunnbröd

ca 35 st små tunnbröd (ca 15 cm i diameter)

25 g (1/2 paket) jäst
7 dl mjölk
1 tsk fänkål
75 g smör
½ dl strösocker
1 tsk hjorthornssalt
10-12 dl vetemjöl (spara lite av mjölet till utbakning)
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt

Gör såhär:

  1. Rör ut jästen i mjölken.
  2. Blanda ner fänkål, smör, strösocker, hjorthornssalt, mjöl och salt. Knåda degen tills den blivit smidig.
  3. Låt degen vila i bunken under en bakduk i ca 30 min. Värm under tiden upp ugnen till 250 grader och sätt in en plåt strax ovanför mitten av ugnen.
  4. Kavla ut lite av degen i taget, var noga med att kavla riktigt tunt med en vanlig kavel, avsluta med en kruskavel. Skär ut lagom stora rundlar och lägg tunnbröden på ett bakplåtspapper och placera det ovanpå den heta plåten i ugnen. Baka av ca 3 min.
  5. Ta ut bakplåtspapper och tunnbröd men låt plåten stå kvar i ugnen. Baka av alla tunnbröd på samma sätt. Låt tunnbröden svalna ovanpå varandra under en handduk.

Tips! Baka tunnbröden i förväg och frys in dom. Tina upp dom på julaftonsmorgon och servera med en bit julskinka och grovkornig stark senap på julbordet.

Foto: Johanna Karlsson, https://blogg.land.se/johannaikulla/ 

Print Friendly, PDF & Email