Vaniljsåsen


Är du en av många som tycker att det är smidigt med den där vaniljsåsen som kommer i påse i en pappkartong? Nu vill inte jag va sån men alltså, det ÄR faktiskt sjukt enkelt att göra egen vaniljsås från helt vanliga råvaror som man köper i vilken affär som helst. Så skippa vaniljsås på påse nästa gång, det säger sig självt att en sås på ordentliga råvaror är bra mycket godare.

VANILJSÅSEN
om du serverar den till paj så räcker den till ca 8 portioner

4 dl röd mjölk
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk vaniljpulver
5 äggulor
75 g strösocker
2 msk maizena
2 msk rumstempererat smör

Gör såhär:

  1. Vispa ihop alla ingredienserna förutom smöret i en kastrull.
  2. Sjud försiktigt på svag värme under ständig vispning tills såsen börjar tjockna.
  3. Ta av såsen från värmen och vispa ner smöret.
  4. Häll över såsen i en skål och täck ytan med plastfolie. Ställ sedan kallt för att svalna inför servering.

Tips! Vill du ha en vaniljsås med ännu mer vaniljsmak så använd äkta vaniljstång. Jag tycker iochförsig att denna varianten funkar bra. Anledningen till att jag blandar upp vaniljpulvret med simpelt vaniljsocker är att jag tycker att såsen får en finare ljusare färg då. Vill du ha en riktigt gul vaniljsås, använd då ekologiska ägg. Gulan på ekologiska ägg är oftast mycket gulare än på ”vanliga” ägg.

Print Friendly, PDF & Email