Very Berry Chocolate Cake


Åh vilken pärs andra programmet av Hela Sverige bakar var. Inte en av mina bättre dagar men här kommer iallafall receptet till min Very Berry Chocolate Cake. Eller som någon sa ”Jag tänker lutande tornet i Pisa och vänder den raka sidan mot kameran!”

Very Berry Chocolate Cake

300 g Lindt Blueberry Intense mörk choklad
65 gr smör
1 ¼ dl mjölk
5 ägg
225 g (2,5 dl) socker
260 g (ca 4,4 dl) vetemjöl
½ tsk vaniljpulver
2,5 tsk bakpulver
smör att smörja formarna med
ströbröd att bröa formarna med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150° (varmluft)
  2. Smörj 5 tårtbottenformar (15 cm i diameter) med smör och ströbröd
  3. Smörj och bröa 1 form (valfri) som används till att grädda kakan som ska användas för att göra cake pops
  4. Bryt chokladen i småbitar och smält över vattenbad
  5. Rör ner smör och mjölk i chokladen, blanda väl
  6. Vispa ägg och socker fluffigt (använd gärna glasskål)
  7. Vänd ner chokladblandningen i äggfluffet
  8. Blanda vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver. Sikta mjölblandningen och vänd ner i chokladsmeten
  9. Fördela lagom med smet i de 5 tårtbottenformarna, lägg resterande smet i extraformen
  10. Grädda mitt i ugnen ca 12-13 minuter

Syrlig fyllning:

400 g philadelphiaost
400 g (ca 7 dl) florsocker
2 msk citronjuice (smaka av) + zest

Gör såhär:

  1. Blanda philadelphiaost, florsocker och smaka av med citronjuice och zest till dess att blandningen får lagom konsistens och smak. Ju mer zest och ju mindre citronjuice du använder, desto fastare blir fyllningen.
  2. Ställ blandningen kallt så att den blir något fastare

Chokladfrosting:

300 g (5 dl) florsocker
60 g smör
½ tsk vaniljpulver
20 gr (½ dl) kakao
100 g philadelphiaost
1 msk kaffe (tillsätt till lagom konsistens)

Gör såhär:

  1. Vispa florsocker, rumsvarmt smör, vaniljpulver, kakao och philadelphiaost
  2. Blanda i kaffe till lagom konsistens
  3. Ställ blandningen åt sidan

Montering:

200 g blåbär

  1. Skär rent de 5 tårtbottnarna så att kanterna blir raka, spara överskottet i en bunke
  2. Klä en passande tårtring med smörpapper, ställ den på serveringsfatet
  3. Lägg den första kakbottnen i ringen, lägg på knappt ¼ av fyllningen
  4. Fortsätt på samma sätt med övriga 4 bottnar, lägg överflödig blandning åt sidan
  5. Täck kakan med chokladfrosting i ett tunt lager. Ställ kakan kallt ett litet tag.
  6. Täck kakan med ytterligare ett lager chokladfrosting (snygglagret). Ställ kakan kallt.
  7. Dekorera med färska blåbär och ev. cake pops (utan pinne)

Cake pops (utan pinne):

den överblivna kakan från extraformen
200 g vit choklad
valfritt strössel (förslagsvis vita stjärnor)

Gör såhär:

  1. Smula sönder kakan som gräddats i extraformen, lägg smulet i samma bunke som överskottet från tårtbottnarna
  2. Blanda ner den syrliga fyllningen tillsammans med kaksmulet till lagom konsistens. Det ska vara ganska enkelt att forma fasta bollar av kaksmulorna.
  3. Forma bollar (cake pops utan pinne) ca 3 cm i diameter. Ställ cake popsen åt sidan.
  4. Temperera vit choklad
  5. Doppa cake popsen i den vita chokladen och dekorera med valfritt strössel. Låt chokladen stelna.

 

Print Friendly, PDF & Email