Vimmerbykringlor


VIMMERBYKRINGLOR
ca 48 st

Deg:
50 g (1 paket) jäst för söta degar
4 dl mjölk
1 dl grädde
ca 900 g (15 dl) vetemjöl special
145 g (1 1/2 dl) strösocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
lite salt

Gör såhär:

  1. Värm mjölken och grädden fingervarm (37 grader) och rör ut jästen i mjölkgrädden
  2. Tillsätt vetemjöl, strösocker, smör och ägg. Knåda degen i köksmaskin i ca 10 minuter, tillsätt en gnutta salt precis i slutet av knådningstiden.
  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
  4. Sätt ugnen på 250 grader
  5. Baka ut kringlorna och låt jäsa på en bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter
  6. Koka under jäsningstiden upp vatten i en stor kastrull/gryta
  7. När bullarna jäst klart, doppa kringlorna i kokande vatten i ca 15-20 sekunder
  8. Lägg kringlorna på en bakplåtsklädd plåt och grädda direkt tills de fått fin färg, ca 10 minuter
  9. Lossa kringlorna från bakplåtspappret direkt när de kommer ut ur ugnen
  10. Låt svalna på ett galler
Print Friendly, PDF & Email